Regler 2024 under uppdatering

Skövde Basketcup utgår från SBBF:s regler med lokala cup-förändringar. Dagsaktuella cup-regler är (små justeringar kan komma att ske):

• Matchtiden är 2x16 min ineffektiv tid. Tiden stoppas vid både avblåsning och poäng under andra halvlekens sista 2 minuter.Tiden stoppas vid Time-out under hela matchen.
  • Byte får ske vid alla avblåsningar men ska ske vid sekretariatet.
  • Oavgjorda matcher avgörs med förlängning där "sudden-death" tillämpas. Förlängningen inleds med ett uppkast. Lagfoulen från den andra halvleken medföljer.
  • Oavgjorda semifinaler och finaler avgörs med förlängning om 1x3 minuter. Förlängningen inleds med ett uppkast. Lagfoulen från andra halvlek medföljer. Inga time-outs.
  • Vid lika tröjfärg byter det lag som i spelprogrammet står skrivet som bortalag. Medtag därför två olikfärgade ställ. Försök att spela i vitt/ljust när ni står som hemmalag och i färgat när ni är skrivna som bortalag.
  • Zonförsvar är förbjudet undantaget i åldersgrupperna 06/07, 08 & 09.
  • Zonpress på främre planhalvan är tillåtet i samtliga grupper förutom 2012/ 2013  (Easybasket regler hittar ni fliken under tävlingsregler).
  • En time-out får tas per halvlek och lag.
  • Halvtidspausen är 3 min.
  • Alla matcher spelas på höga korgar förutom klasserna 12/13 som spelas på låga korgar.
  • P06/07, 08 & 09 spelar med boll-storlek 7, flickor 06-11 samt pojkar 10-11 med boll-storlek 6, och yngsta gruppen 12/13 spelar med boll-storlek 5.
  • Om båda lagen är överens kan man spela med annan storlek.
  • För att en spelare skall få deltaga i slutspel, krävs att han/hon deltagit aktivt under grundspelet.
  • Alla deltagande spelare måste vara licenserade hos respektive distrikt för föreningens räkning.
  • En spelare får inte deltaga i flera olika lag i samma åldersgrupp.
  • Lag som lämnar WO under turneringen drabbas av uteslutning samt en straffavgift på 1000 kr.
  • Det är tillåtet att dunka om man inte berör ringen, att hänga och eller dra i ringen är förbjudet (även på uppvärmning) och bestraffas med en teknisk foul samt ev poäng inte räknas.
  • Domarna bedömer 24-sekunder och informerar när 10 sek av 24 återstår.
  • En straffkast-skytt har 5 sekunder på sig att skjuta från det att domaren lämnat över bollen. Vid överträdelse stryks ev poäng och kommande straffkast. Bollen lämnas även till det försvarande laget.
  • Protest skall lämnas skriftligen till hall-ansvarig alternativt tävlingskansliet senast 45 minuter efter matchens slut, samtidigt som protest-avgiften på 800 kr erläggs. Avgiften återbetalas om protesten godkänns.

OBS! Ni måste ha med er egna uppvärmnings-bollar till cupen

Placering i tabellen:

Om två lag har lika många poäng i sluttabellen, placeras det laget före som vunnit det inbördes mötet.

Om tre eller flera lag hamnar på samma antal segrar, avgörs placeringarna enligt följande:

1. Antal segrar i de inbördes matcherna.

2. Poängskillnad i de inbördes matcherna.